Grillázs
Esküvői torta
Alkalmi torta
Édes sütemények
Fagylalt
Sós sütemények

Grillázs

(vőlegénytorta, pörköltcukor torta)

A pirított dióból és cukorból készülő kecses, mégis szilárd, szoborszerű torta kiváló dísze lehet az ünnepi asztalnak. A lakodalomban pedig remek program és látványosság ennek összetörése és elfogyasztása. Régi szokás grillázst tálalni az esküvői asztalra, de egyre kevesebb cukrász készít ilyen különlegességet. A legjobb választás, ha szeretnél valami egyedit az esküvődre, vagy ha valami rendkívüli ajándékkal szeretnéd meglepni az ifjú párt. Egy ilyen torta-különlegességre biztosan mindenki emlékezni fog. Ha ez sem lenne elég, választhatod színes karamellvirágokkal, melyeket selyemfényű, forró cukorból formázunk neked.

Azonnali ingyenes árajánlatkéréshez kattints ide! 

A grillázs története – Az édességek királynője

A magyar konyhaművészetben régre nyúlik vissza a grillázs története és kiemelkedő helyet foglal el a tradicióban. Igazságos Mátyás király Aragóniai Beatrixszel kötött 1476-os karácsonyi házasságán a mennyegzői lakoma hetedik fogása cukorból, magokból és gyümölcsőből készített díszmadarak voltak. Mátyás sokat tett, hogy a mennyegzón a 24 fogás necsak olasz menyasszonyát, de az egész udvart elkápráztassa. Ez mutatja, hogy ekkor már korabeli konyha művészet remekei közé tartozott a grillázs, ezért is emelte be mennyegzői menüjébe.

Maga a grillázs elnevezés az 1700-as évek francia szakácsától származik, akik a grillages des allemandes kifejezést használták erre az édes különlegességre. Szerte Európában az 1900-as évek első felétől terjedt el a grillázs elnevezés. Maga a grillage egy francia szó és pörkölést is jelent, ahogy mi is néha pörkölt cukornak mondjuk a grillázs édességeket.

A grillázstorta készítés művészete ennek a hagyománynak az alapján nyugszik. A magyar lakodalmak egyedi jellegzetessége a grillázstorta, azaz a vőlegény torta. Ezt külön fogásként szolgálhatják fel, hasonlóan Mátyásék lakodalmához. Az anekdota szerint azért hívják vőlegény tortának, mert anyagában keményebb a menyasszonyi tortánál. Ahány darabra töri az ifjú férj, annyi évig él majd boldog házasságban az újdonsült pár.


Koronás grillázs minta

Kosár grillázs minta

Egyéni grillázs minta